Forssan seudun järkivihreyden perustana kiertotalous

Sotien jälkeen Suomessa elettiin kiertotaloutta, kaikki käytettiin loppuun asti. Elettiin niukkuudessa, kaikesta oli pulaa. Muistan lapsuudesta kahvi- ja sokerikortit, joiden mukaan perhe sai kuukausiannoksensa. Äitini laski tarkasti, mihin ne riittävät. Elettiin luontaistaloudessa, kaikki valmistettiin kotona ja kulutettiin loppuun asti. Muistan äidin parsineen ja paikanneen vaatteitakin useampaan kertaan. Villasukkakin kudottiin osittain uudelleen, jos oli tullut isompi reikä.

Maalaistalossa ei ollut peruselintarvikkeista pulaa, kun itse tuotettiin maitoa ja lihaa sekä kananmunia. Metsistä haettiin marjat ja säilöttiin talven varalle. Peruna oli pääruoka. Aamupalana oli kaurapuuroa. Muistan vielä elävästi, kuinka äiti lämmitti paistinpannulla aamulla ylijääneen kaurapuuron meille lapsille iltapalaksi. Se oli todella hyvän makuista voisilmän kanssa. Samoin ylijääneet perunat paistettiin seuraavalle aterialle. Leivät leivottiin kotoisista jauhoista. Silloin elettiin niukkuudessa, joka opetti meidät lapsetkin elämään sen mukaan. Se opetti myös kunnioittamaan ruokaa. Nämä sota-ajan jälkeiset niukkuuden vuodet ovat jättäneet minuun lähtemättömät muistot. Pistäneet elämän perusasioita oikeaan järjestykseen.

Tänään elämme yltäkylläisyydessä. Kaupat ovat täynnä tavaraa ja niiden markkinointi on yliaktiivista. Meitä houkutellaan koko ajan kuluttamaan lisää. Kuluttajina me maksamme tuotteen hinnassa kaiken mainonnan! Maapallon kantokyky on kovalla koetuksella. Ilmastonmuutos haastaa meidät joka päivä. Näistä sodan jälkeisen ajan kokemuksista meillä tämän yltäkylläisyyden keskellä elävillä olisi paljon opittavaa. Hankitaan vain sellaista, mitä varmasti tarvitaan. Käytetään hankittu tuote loppuun asti tai pistetään se kierrätykseen. Toisen jäte on toisen yrityksen raaka-aine. Näin järkevästi toimien vähennämme ympäristön kuormitusta ja samalla ilmasto kiittää.

Forssan Kiimassuolla alkoi jätteisiin perustuva kiertotalous v. 1997. Toiminta on siitä merkittävästi laajentunut ja monipuolistunut. Forssan seutu julistautui järkivihreäksi seuduksi. Sen taustalla oli uraauurtaa työtä jätteiden kierrättämiseksi uusiokäytön kautta.

Elinkeinoelämä on kiitettävästi ottanut yhdeksi brändikseen kestävän kehityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tuotteen elinkaaren tunteminen auttaa kuluttajiakin valinnoissaan.

Lasten ja nuorten kestävän kulutuksen eväät opitaan sekä kotona että koulussa. Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymälle on myönnetty ensimmäisenä Suomessa uudistetun, ammatillisten oppilaitosten kestävän tulevaisuuden sertifikaatti. Tämän sertifikaatin saamiseksi oppilaitoksessa tehtiin yli 10 v määrätietoista työtä tiiviissä yhteistyössä koko henkilöstön ja yhteistyöyritysten kanssa. Forssan seudun järkivihreys oli yksi keskeinen kannustaja tässä työssä.

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa 9 milj.eurolla tutkimus- ja innovaatiohankkeita, joiden tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten maa- ja metsätalouden ilmastokestävyyttä voidaan vahvistaa. Kolmivuotinen Hiilestä kiinni-tutkimus- ja innovaatio-ohjelma on tärkeä osa hallitusohjelman mukaista maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Ohjelma on valmisteltu yhdessä tutkijayhteisön ja sidosryhmien kanssa. Tätä arvokasta tutkimustyötä tehdään LUKEN Jokioisten yksikössä. Meillä on omassa maakunnassamme arvokasta tutkimuspääomaa ja osaamista niin HAMK:issa kuin LUKEssa

Kannustan lopuksi maakunnan yrityksiä rohkeasti hyödyntämään oman liiketoimintansa kehittämistyössä tätä arvokasta osaamis- ja tutkimuspotentiaalia, jota omasta maakunnasta löytyy.

Vetoan jokaiseen meistä kuluttajina. Hankitaan vain sitä, mitä välttämättä tarvitsemme, tehdään kestäviä ilmastoystävällisiä hankintoja ja käytetään ne loppuun tai sitten pistämme ne kiertoon. Haastetaan kauppakin mukaan näihin talkoisiin. Kestävän kehityksen hankintojen tekemisessä kuluttajainformaatio on tärkein asia. Siitä ovat merkittävästi vastuussa niin tuotteiden valmistajat mutta myös niiden markkinoijat.

Kirjoittaja

Sirkka-Liisa Anttila

Ministeri ja emerita kansanedustaja

Lue myös

Translate »