Korona on korostanut vastuullisen matkailun merkitystä

Korona on nostanut kotimaan matkailun suosiota ja erityisesti monet luontokohteet ovat täyttyneet matkaajista. Kaikkien ei kuitenkaan kannata rynnätä samaan kohteeseen, vaan Suomesta löytyy ihania paikkoja, joissa ei ole tungosta. Ota vaikka pyörä mukaan junaan, niin pääset itsekin vastuullisesti reissuun! Tutustu tuntemattomampiin luontokohteisiin tai pikkukaupunkeihin, jossa luonto on lähellä ja paikalliseen elämänmenoon on helppo tutustua. Suosi retkilläsi matkailuyrityksiä, jotka kertovat vastuullisuudestaan avoimesti. Visit Finlandin lanseeraama Sustainable Travel Finland -merkki kertoo yrityksen vastuullisesta polusta.

 

Korona nostanut vastuullisen matkailun merkitystä

Koronasta huolimatta ihmisillä on vahva halu matkustaa. Lähimatkailu ja kotimaan matkailu ovat koronan tuoman poikkeustilan vuoksi kasvaneet ja suomalaiset ovat suunnanneet sankoin joukoin tunnettuihin luontokohteisiin. Suuren suosion myötä suosituimmat luontokohteet ovat olleet kovalla rasituksella suuren käyttöasteen vuoksi.

Ihmiset haluavat tehdä entistä ympäristötietoisempia valintoja ja näin ollen monet suomalaiset ovat etsineet myös uusia tuntemattomampia kohteita retkeilyyn ja matkustukseen ulkomaan matkustelun sijaan. Ympäristötietoisuuden lisäksi vastuullisuus näkyy myös palveluiden ostamisessa ja asiakkaille on yhä merkityksellisempää monet vastuullisuuden näkökulmat heidän tehdessä valintaa ravintolan, majoituksen, aktiviteetin tai matkustustavan välillä. Vastuullisella ja kestävällä matkailulla tarkoitetaan matkailua, joka huomioi taloudelliset, sosiokulttuuriset ja ympäristölliset vaikutukset nyt ja tulevaisuudessa.

Sustainable Travel Finland -merkki yrityksille

Vastuullinen toimintatapa on eri kohteille ja matkailuyritykselle tärkeää, koska valveutuneet asiakkaat kysyvät vastuullisuusasioista yhä enemmän. Visit Finland markkinoi Suomea houkuttelevana matkailumaana ympäri maailmaa. Suomelle ja matkailualalle on tärkeää, että yritykset toimivat vastuullisesti. Visit Finland on aloittanut suomalaisten matkailuyritysten vastuullisuuden kehittämisen uudella Sustainable Travel Finland -ohjelmalla.

Matkailijat osaavat etsiä tietoa vastuullisista yrityksistä ja kohteista. Visit Finlandin keräämien tietojen mukaan matkailijoille tärkeimpiä kestävyyden osoituksia matkailupalveluissa ovat muun muassa vesi- ja energiatehokkuus,

jätehuolto, paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttö, paikallinen työllistäminen, kulttuuriperinnön vaaliminen ja paikallisen väestön huomioiminen.

Yrityksille ja matkailualueille suunnattu Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaa matalan kynnyksen kehittämispolun vastuulliseen matkailuun. Sustainable Travel Finland merkin tavoitteena on

· edistää kestävää matkailua Suomessa

· viestiä helpommin ja yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana

· helpottaa matkailijoiden valintoja matkustuspäätöksiä tehtäessä ja

· käynnistää sekä lisätä kestävän matkailun yhteistyötä kunnan ja muiden julkisten toimijoiden, alueorganisaatioiden ja yritysten välillä. (Visit Finland.)

Yksittäinen matkailija voi sitoutua myös kestävään matkailuun. Visit Finlandin nettisivuilla voi allekirjoittaa Sustainable Finland Pledgen, joka on suunnattu lähinnä kansainvälisille matkailijoille. Allekirjoituksella sitoutuu muun muassa kunnioittamaan luontoa, olemaan roskaamatta, juomaan hanavettä ja arvostamaan paikallisia.

Kotimaanmatkailun kasvaminen ja Local tips-kampanja

Korona pandemia muutti matkailua ja on ilmeistä, että kotimaan matkailu ja lähimatkailu kasvaa. Vastuullinen matkailija suunnittelee oman reissunsa siten, että välttelee ruuhkaisempia paikkoja. Retkellä kannattaa suunnata tarkistelemaan pikkukaupunkien tarjontaa, kyliä tai pieniä kotiseutumuseoita. Hämeessä ihmisvilinää ei ole missään ja luonto on joka puolella ympärilläsi.

Hämeessä on ollut kesän ajan käynnissä Local Tips -kampanja, jonka tarkoitus on auttaa matkailijaa löytämään sellaiset salaisetkin paikallisten kohteet, jotka eivät ole yleisesti tiedossa. Kampanja on käynnissä ja kuka tahansa voi ilmoittaa siihen suosikkipaikkansa Hämeestä. Hämeen kohteet sijaitsevat reilun tunnin matkan päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Kampanjan avulla on haluttu auttaa kesällä Hämeessä matkustavia löytämään uusia kohteita ja palveluita!

Lue lisää:

Visit Häme -vastuullisuus www.visithame.fi/vastuullisuus

Visit Häme – local tips www.visithame.fi/localtips

Western Lakeland Kanta-Häme, www.hamk.fi/lakeland

Four seasons in Lakeland https://youtu.be/ozcNNZoSOng

Business Finland. Vastuullisuus. https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/kestava-matkailu-lyhyesti/

Business Finland. Sustainable Travel Finland. https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sustai

Kirjoittaja
Outi Mertamo ja Kirsi Sippola 

HAMK Smart -tutkimusyksikkö

Lue myös

Translate »